بررسی متون ادبی
ناصر نیکوبخت؛ نیلوفز انصاری
چکیده
بررسی و تحلیل خاطرهنگاری ادبی در آثار نیمایوشیج
چکیده
خاطره و خاطرهنگاری یکی از راههای شناخت بیشتر حوادث و رویدادهای تاریخ معاصر ایران است و همواره در تاریخ ادب فارسی، شاعران و نویسندگان بسیاری از این گونة ادبی، برای بیان اندیشهها و افکار خود استفاده کردهاند. علی اسفندیاری، نیمایوشیج، یکی از شاعرانی است که سرودههای او، ...
بیشتر
بررسی و تحلیل خاطرهنگاری ادبی در آثار نیمایوشیج
چکیده
خاطره و خاطرهنگاری یکی از راههای شناخت بیشتر حوادث و رویدادهای تاریخ معاصر ایران است و همواره در تاریخ ادب فارسی، شاعران و نویسندگان بسیاری از این گونة ادبی، برای بیان اندیشهها و افکار خود استفاده کردهاند. علی اسفندیاری، نیمایوشیج، یکی از شاعرانی است که سرودههای او، در زمرة خاطرهنگاری ادبی قرار گرفته است. این نوشتار بر آن است تا با بررسی آثار نیمایوشیج، برخی ویژگیهای محتوایی این خاطرات را بررسی کند.
دستاوردهای پژوهش بیانگر ابتکار و استقلال نیمایوشیج در ساختار هنری، ادبی و محتوایی خاطرهنگاری است. این شاعر اجتماعی با نیروی تخیل خویش توانسته است آغازگر راه جدیدی در خاطرهنگاری باشد. خاطره و حسبحال نویسی نیما، حاصل نگرش تازة شاعر به جهان و هستی است، بهگونهای که دردها و زندگی ذلتبار مردم، تلخیها و ناکامیهای بیپایان حکومت را به تصویر میکشد. این دردها و رنجها، گاه با یأس، نومیدی، تنهایی وگاه خوشبینی، امید به انقلاب و تغییر و تحولّی بنیادین در ساختار حکومت همراه است. اجتماع و مسائل مربوط به آن، از مهمترین مضامین خاطرهنگاری شعر نیماست. نیما شاعری آگاه از درد زمان و جامعهاش است و برای شعر، رسالت و تعهّدی در خور قائل است، اکثر آثار نیما دربارة جامعة استبدادزده، درد و رنج مردم ستمدیدة زمانة خود است. به طور کلی خاطرات شعری نیما پر از تصویرهایی نظیر: درد، فقر، رنج و بیعدالتیهای اجتماعی است.